top of page

Zamanında çocukların uyku problemi yoktu, uyku düzeni veya eğitimi de yoktu! Nereden çıktı şimdi?...




Soru:

Zamanında bizler veya büyüklerimizin hiç uyku problemi yokmuş... Zamanında bebekler hep uyurmuş... Şimdi peki neden bu kadar zorlanıyor bebeklerimiz uyku konusunda?

Cevap:

Sevgili ebeveynler, genelde en çok konuştuğumuz konularımızdan biri "zamanında böyle değildi, neden bu zamanda çok fazla uyku problemi var çocuklarımızın? Öyle önemli bir konudur ki, sebepleri ise:

Öncelikle çağımızın sürekli değiştiğinin farkındayız. Gıda, teknoloji gibi bir çok detay vardır.


Gebelik Dönemi

Evet, zamanında çoğu gıda çok daha organik ve temizdi. Fakat şu an gıda konusunda dahi çok fazla değişim ile karşı karşıyayız. Annenin gebelik döneminde yediği yemekler, gıdalar. Bu gıdaların içerisinde bulunan uyarıcı maddeler gibi. Bebeğimiz de ister istemez bu gıdalara maruz kalmaktadır.


Dış Faktörler - Uyarılar

Özellikle doğumdan sonra bebeklerimiz o an çok fazla uyarıya maruz kalmaktadır. Özellikle teknoloji çok gelişti, doğum sonrası cihazlar, bebek kontrolünde değişikler gibi gibi bir çok farklı yeni yöntemler vardır, fakat elbette uyarılar ile birlikte. Örneğin en çok uyarı veren detaylardan biri ise mavi ekranlardır. Beyni sürekli aktif tutmaktadır. Bizler hiç farkında olmayabiliyoruz fakat bu teknoloji tamamiyle tüm çevremizde. Hastahanede, koridorlarda gibi. Bu sadece örneklerimizden BİR tanesidir.

Özellikle bebeklerimiz bu çağda dünyaya geldiklerinde çok meraklı bir şekilde etrafına bakabiliyorlar.


Benim bebeğimde de ilk şaşırdığım detay buydu. Meraklı zeytin gözleriyle hiç ağlamadan etrafını uzun uzun hemen doğduğu andan itibaren izlemeye başladı!


Zamanında bebekler gözlerini bir süre sonra açardı, çok fazla uyaran - uyarıcı yoktu - ortam imkanlar evet çoğu şey çok farklıydı. Sonrasında yavaş yavaş açardı gözlerini.


Bizler yeni nesil ebeveynler elimizden geldiğince çoğu uyarıcıdan bebeklerimizi uzak tutmaya çalışıyoruz, fakat bunun mümkünatı çok zordur. Farkında dahi olmadan, bu uyarıcılar her yerde günümüzde.


Böylece uykulara da oldukça yansımaktadır. Uyku öncesi uyarıları sindirmek önemlidir, beyin dalgaların yavaşlaması. Örneğin mavi ekrana maruz kaldığında bebeğimiz ve uykuya götürdüğünüzde beyin dalgaları en az 1 saat aktiftir.

Zamanın değişimi ile birlikte bizler, ebeveyn olarak değişimdeyiz. Tavsiyem her zaman öncelikle yeterince bilgiye sahip olmamızdır. Neler oluyor? Kaynağı nedir? Bebeğimin ihtiyacı nedir? Gibi özellikle her zaman bebeğimize odaklı ilerlememiz. İhtiyacına odaklı.


Bebekte kesinlikle stress oluşturmadan, bağınızı güçlü tutarak, bol bol ten teması ve sevginizi her zaman sunarak ilermenizdir her adımınızda.


Örneğin uykularda ise uyarıları, uyku rutinleriniz ile minimuma indirmenizdir. Uykudan 1 saat öncesine kadar tamamiyle mavi ekrandan uzak tutmanızdır. Odanızın dekoru, uyku ortamınızın çok sade toprak - rahatlatıcı açık renklerde olması (mavi tonda renkler uykulara olumsuz etkisi vardır - sarı tonda mesela toprak gibi olumlu etkisi vardır). Böylelikle adım adım sağlıklı uyku alışkanlıkları bebeğinize kazandırabilirsiniz. Kesinlikle katı kurallara göre ilermeden, sırf ihtiyacına en uygun şekilde!

  • Özellikle desteksiz uyumayı bilmeyen bebeklerimizde uyku sorunlarıyla karşılaşabiliyoruz. Bebeğiniz nasıl uykuya geçiş yaptıysa sizden mutlaka bir destek bekleyecektir. Nasıl devam uyuyabileceğini bilmiyor!


Böylece sizlerin sevgi dolu desteği ile adım adım desteksiz uyumayı öğretmeniz, öğretebilmeniz imkansız değildir! www.uyumayiogreniyorum.com sayfamızda uyku eğitim programlarımızı inceleyebilirsiniz. Her bebek uykuyu çok sever! Yeter ki bizler doğru sevgi dolu yumuşak adımlar ile ilerleyelim.



Sevgilerimle,

Ebru Yigitsoy

Pediatrik Uyku ve Ebeveyn Uzmanı - Eğitmeni

13 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page