top of page

Korkarak uyanmalara cözümlerimiz!


Çocuğunuz gece korkarak uyanıyor ve yanına gittiğinizde ise (veya sizin yanınıza geldiğinde) korktuğunu ifade ediyor.


´Anne/baba ben çok korkuyorum, uyuyamıyorum!`


Peki böyle bir durumda ne yapabiliriz?


Önemli Detaylar

Çocuğunuz gece uyandığında ve korktuğunu size ifade ettiğinde ise örneğin ´tamam geçecek´ veya ´Korkma bak biz buradayız` demek yerine her zaman kendini ifade etmesi için öncelikle onu neyin korktuğunu soralım. Nedeni çok önemlidir. Çocuğunuz sizinle hislerini, düşüncelerini ve sebeplerini paylaşmasına izin veriniz.


Tavsiyelerim

- Uyku arkadaşı çocuğunuzun kendini çok daha güvende ve huzurlu hissetmesini sağlar.


- Çocuğunuz Gece yanınıza gelirse lütfen kendi yatağınıza almayınız tekrar yatağına götürünüz. Yatağına yatırın, fakat birlikte aynı yatakta uzanmayınız. Yatağın yanına, yere veya bir sandalyeye oturabilirsiniz. Güvende olduğuna dair hissiyatını vermeniz çok önemlidir. Fakat sürekli birlikte aynı yatağa uzandığınızda, uykuya geçiş yaptığınızda ise çocuğunuz sizi gece uyku döngü geçişlerinde göremediğinde ise korkabilir.


- Aidiyet hissi oluşturmayı deneyin. Çocuğunuzun kendi odasına ait olduğuna dair adımlar atın. Örneğin gün içerisinde çocuğunuzun odasını ve yatağını düzenlemesine destek olabilirsiniz.. Kendide ilgilenmesine izin verin, stimule ediniz.


- Gece lambası: Bazı çocuklarımız ise karanlıktan korkabiliyor. Özellikle karanlıktan korktuğunu ifade ettiğinde ise gece lambasını kullanmanız uygundur. Böylelikle 4-6 WATT arasında, sarı sıcak renk tonlarında los bir gece lambası tercih edebilirsiniz.


- Sihirli spray! Cocuğunuza uyumadan önce korktuğunda bu spray ile korkularını, yok sprayleyebileceğini söyleyebilirsiniz: annecim gece diyelimki korkarsan ozaman bak bununla spray yapabilirsin ve korktuğun şey hemen gidecek, ama hemen ondan sonra devam uyumalısın tamam mı?. Küçük bir açıklamayla birlikte yatağın yakınına koyabilirsiniz.




Sevgilerimle,

Ebru Yigitsoy

Pediatrik Uyku ve Ebeveyn Uzmanı - Eğitmeni 0 - 4 yas

Pediatrik Uyku ve Ebeveyn Uzmanı - Eğitmeni

@uyumayiogreniyorum

27 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page