top of page

Hastalik döneminde uykular


Sevgili ebeveynler,


Bebeklerimizde ise hastalık dönemi çok zor geçebilir. Ellerinde bir kontrol yoktur, kendilerini ifade edemiyorlar, vücutları öyle bitkin düşebiliyor ki... Gün içerisinde çok huzursuz olabilir, normalinden daha fazla emme/biberon ihtiyacı, veya daha yoğun bir şekilde kollarınızda, kucağınızda olmayı isteyebilir.

Bizlerde miniklerimizi öyle görünce çok üzülüyoruz...


Özellikle hastalık döneminde ise en çok uykular öncelikle etkilenir. Birden kısa uykular, normalde örneğin gün icerisinde 2 uyku uyuyorsa bebeğiniz ekstra uykuya, mesela 3 defa uyumaya ihtiyaç dahi duyabilir. Veya örneğin 4 saat uyanık kalabiliyorsa bu uyanıklık süresine vücudu dayanamayabilir ve bir bakıyorsunuz 3.5 saatin sonunda uyumak istiyor.


Ağlayarak uyanabilir, gece ise normalinden çok daha fazla uyanabilir veya sabah çok erken uyanmalar.


Tavsiyelerim - 1


Mümkün olduğunca lütfen uyanıklık sürelerinizi takip ediniz

Bebeğiniz hasta olduğunda dahi beyni ve biyolojik saati bebeğinizin genel ihtiyacına göre kendini dengeleme cabasindadir.


Örneğin bebeğiniz 4 aylık ve vücudun ihtiyacına uygun 2 saat uyanık kalabiliyorsa vücutta hastalık döneminde dahi uyku baskısı her 2 saate oluşmasını sağlar.


Öylelikle 2 saatin sonunda bebeğiniz uyumayı isteyecektir ve çok daha kolay ve ihtiyacına uygun uyuyacaktır. Fakat elbette hastalık döneminde dört dörtlük uyanıklık sürelerimize uymamız mümkün olmayabilir. Vücut bitkin.


Uyku sinyallerini takip ederek ilerlemeniz uygundur. Örneğin genel olarak yinede aklımızda 2 saat uyanıklık süremizi baz olarak alıyoruz. Fakat uyku sinyallerini fark ettiğimizde ise 15 dakika daha erken yatırmamızda elbette uygundur.


Veya tam terside olabilir! bebeğiniz hasta olduğunda uyku saatlerinizde uyumayı kabul etmeyebilir, belkide uyku sinyallerini belli etmeyebilir. Huzursuz, fakat sürekli diyelimki kucağınızda ve uykusu var fakat belli etmiyor. Yinede lütfen 2 saatin sonunda yatırmayı deneyiniz. Aşırı yorgunluğu önlememiz önemlidir. Öylelikle vücut uykuyla birlikte çok daha hızlı toparlanacaktır ve diğer uykulara ise çok güzel yansıyacaktır.

Aşırı yorgunluğu önleme çabasındayız.

***Bu aciklamada ise 2 saat uyaniklik süremiz sadece bir örnektir.***


Tavsiyelerim - 2


Gün içerisinde ise ihtiyacı olduğunda, daha fazla/uzun uyumasına izin veriniz

Bir önceki sayfada görüştüğümüz üzere, uyanıklık süreleri vücudun yeterince dinlenmesi ve aşırı yorgunluğu önlememiz adına oldukça önemlidir.


Fakat hastalık döneminde ise normalde örneğin bebeğiniz 1 saat uyuyorsa, 30 dakika veya 20 dakika sonra uyanabilir: kısa uykular!


Kısa uykularda ise gün içerisinde extra şekerleme/powernap yapmasına izin verebilirsiniz. Öylelikle örneğin bebeğiniz gün içerisinde normalde 2 uyku uyuyorsa, 3 uyku uyumasına izin verelim.


Fakat bazı bebeklerimizde ise tam tersi, daha uzun uyuyabiliyorlar. Böyle bir durumda ise tavsiyem lütfen bebeğinizin sıvı kaybı yaşamaması adına beslenme saatiniz geldiğinde yinede uyandırmanizdir. Gün içerisinde yeterince beslenmesi (sıvı alımı açısından) önemlidir.

Uyku esnasinda ise çocuğunuzu sık sık kontrol ediniz lütfen.


Tavsiyelerim - 3

Bebeğiniz hastayken ona daha yakın olmak istiyorsanız, lütfen kendi yatağına almayınız. Bu dönem geçicidir, fakat bu dönemde bizler ne yapıyorsak kalıcı olma ihtimali yüksektir.


Tavsiyem ise bebeğinizin odasına örneğin yer yatağı veya extra bir yatak koymayı düşünebilirsiniz. Öylelikle bebeğinizin çok yakınındasınız, fakat ayrı yataklarda.


Bu dönemden sonra ise bebeğiniz kolaylıkla tekrar sağlıklı uyklarınada kavuşacaktır.


Tavsiyelerim - 4


Ekstra destek olmanız kesinlikle sorun değildir!

Hastalık döneminde ise bebeğinizin özellikle uykuya geçiş esnasında sizden daha fazla desteğe ihtiyaç duyması gayet doğaldır. Destek olalım!

Fakat örneğin alışkanlık oluşturabilecek adımlara değilde, sakinleştirme - destek çabasında olalım. Örneğin normalde bebeğiniz sallanarak uyumuyorsa ve siz destek amaçlı sallarsanız alışkanlığa dönüşebilir.

Tavsiyem şöyledir ki örneğin kucağınızda sakinleştirmeyi istediğinizde bebeğinizi kucağınıza alınız ve odanızda hafif dans ederek yürüyebilirsiniz. Aynı zamanda ninni söylemenizde bebeğinize rahatlık verecektir. Bebeğinizin kafasını kalbinize doğru yöneltebilirsiniz ki özellikle annenin kalp ritmi bebeğinize tanıdık gelir ve rahatlatır.

Sakin olduğunu fark ettiğinizde yavaş yavaş destekleri sonlandırınız ve yatağına yatırmayı deneyiniz. Böylelikle destek oluyoruz, fakat alışkanlıklara yönelmeden.


Bir adım geri atmamız herzaman uygundur, fakat mümkün olduğunca yeni alışkanlıklara yönelmeden.


Tavsiyelerim - 5


Gece beslenmesi: Özellikle hastalık döneminde çocuklarımızın iştahı tamamiyle azalabilir ve örneğin gün içerisinde hasta bebeğiniz veya ishal.. vücut çok fazla sıvı kaybedebilir ve beslenme ihtiyacı vardır fakat vücut kabul etmiyor.


Böylelikle gece beslenmesine (gece beslenmesini elemiş olsanız dahi) ihtiyaç duyabilir. Vücut belirli kalorilere ihtiyaç duymaktadır ve bunu karşılama çabasında.


Fakat lütfen besledikten sonra hemen tekrar yatırınız. İhtiyaç olduğunda besliyoruz ve alışkanlığa dönüşmemesi adına besledikten sonra ve doya doya beslendiğinden emin olduktan sonra ise tekrar yatıriyoruz. Örneğin emiyorsa, uzun uzun memede tutmayınız. Beslendıktan ve karni doydugundan emin olduktan sonra tekrar yatirmaya özen gösteriniz.


Sevgilerimle,

Ebru Yigitsoy

Pediatrik Uyku ve Ebeveyn Uzmanı - Eğitmeni 0 - 4 yas

Pediatrik Uyku ve Ebeveyn Uzmanı - Eğitmeni

@uyumayiogreniyorum



22 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page