top of page

Bebeğim gece acıktığı için mi uyanıyor?

Güncelleme tarihi: 30 Kas 2023


Bebegim gece her uyandıgında mutlaka emmek/biberon istiyor.. Anlayamıyorum... Gerçekten aç mı bebegim yoksa tamamen alışkanlık mı? Ne yapabiliriz?

Bebeginiz gece vakti sürekli uyanıyor ve beslenmek mi istiyor? Çok yoruldunuz...


✔Bebeginizin kilosu, boyu ve saglık durumu iyi ve gece beslenmeyi bırakabileceginizi söyledi doktorunuz? Fakat nasıl ?


Bu paylaşımımda sizinle bu konuyla ilgili ipuçlarını paylaşacağım

  • Bebeğiniz gece vakti sürekli hep aynı saatlerde uyanıyor ise alışkanlıktan uyanıyor olma ihtimali çok yüksektir. Beslenme esnasında uyuyakalır bebeğiniz ve böylece uykusuna devam eder. Sonra tekrar uyanır ve sizden bir destek bekler: Beslenmek ister! Bebeğinizi en iyi siz tanıyorsunuz.

Öncelikle lütfen unutmayalım ki her bebeğin ihtiyacı birbirinden farklıdır. Hislerinize her zaman güveniniz.


Gece beslenmesi 12. aya kadar devam edebilir. Genelde bu aya kadar en fazla 2 beslenme uygundur.


Fakat her bebeğin ihtiyacı farklıdır. Örneğin bebeğiniz 4 aylık ise mutlaka 2 beslenmeye ihtiyacı olmak zorunda değildir. Bebeğimiz 4 aylıktan itibaren 1 veya 0 gece beslenmesini tercih edebiliyor doktorumuzun onayı ile.


11 aylık bebeğimiz 2 defa beslenmeye de ihtiyaç duyabilir.


Bu konuda beklentilerimizi çok gerçekçi tutmamız sağlıklıdır. Bebeğinizin ihtiyacı varsa besliyoruz yoksa eğer doktormuzun onayı ile gece beslenmesini adım adım elemeniz uygundur.

Açlık uyanmaları

Bebeğiniz bir beslenmeden sonra, tamamen kendi başına ve uyanık bir şekildeyken kendi kendine uykuya geçiş yapıp devam uyuması.

Bebeğiniz fazla miktarda beslenir, beslenirken uyanık kalır ve bıraktığınızda, odadan ayrıldığınızda kendi kendine uykuya dalar.

Bebeğiniz çok uzun bir uykudan sonra beslenmek ister. Genellikle ebeveynler tarafından “bebeğimin en uzun uyuduğu süre” olarak tanımlanır.

Bebeğinizgece boyunca yalnızca 1 beslenmeye ihtiyaç duyar ve genellikle sabah saatlerine bu beslenmeye ihtiyaç duymaz. Ayrıca beslendikten sonra tamamen kendi başına uykusuna devam eder.


Alışkanlık uyanmaları

Bebeğiniz beslenmeden sonra ağlamaya devam eder veya uykuya dalmak için sizden daha fazla destek ister.

Bebeğiniz sadece biraz emer veya biberondan mamasını içer sonra hemen uykuya dalar. Bazen onu yatağına yatırdığınızda hemen ağlar ve biraz daha emmek ister.

Bebeğiniz her birkaç saatte bir (sürekli) beslenmek istiyor.

*Fakat büyüme cagina giriyorsa bu durum farklidir ve aliskanlik olarak nitelendirelemez.

Peki ne yapabilirsiniz?

Emziriyorsanız bebeğiniz her uyandığında ortalama 10 dakika emiyorsa, bu süreyi her gece azaltın. Bebeğiniz çok tepki gösterebilir bu duruma ve sakinleştirmenizi öneririm, tekrar beslenmesine izin vermeyin! Kararlı olun lütfen. Ortalama bir hafta içerisinde gece uyanmaları azalacaktır. Her uyandığında bu yöntemi uygulayabilirsiniz.


Biberon ile besleniyorsa ve örnek olarak 150 ml içiyorsa bunu her gece 30 ml azaltın. Bu durumda da ortalama 1 hafta içerisinde alışacaktır. Gece beslenmesine devam etmek isterseniz, örneğin "Dream feeding" dediğimiz rüya beslenmesini uygulayabilirsiniz. Bebeğiniz gece 2 defa açlıktan uyanıp uzun süre emiyorsa ozaman bebeğiniz uyanmadan siz besleyebilirsiniz. Saat 23:00/24:00 arası ve ikinci beslenme ise sabaha karşı 3:00/4:00 verebilirsiniz. Denediniz fakat faydası olmuyor mu? O zaman uyku eğitimine başlamanızı tavsiye ederim. İyi bir analiz ve uyku planı ile siz de güzel sonuçlar elde edeceksiniz.

  • Özellikle desteksiz uyumayı bilmeyen bebeklerimizde uyku sorunlarıyla karşılaşabiliyoruz. Bebeğiniz nasıl uykuya geçiş yaptıysa sizden mutlaka bir destek bekleyecektir. Nasıl devam uyuyabileceğini bilmiyor!


Böylece sizlerin sevgi dolu desteği ile adım adım desteksiz uyumayı öğretmeniz, öğretebilmeniz imkansız değildir! www.uyumayiogreniyorum.com sayfamızda uyku eğitim programlarımızı inceleyebilirsiniz. Her bebek uykuyu çok sever! Yeter ki bizler doğru sevgi dolu yumuşak adımlar ile ilerleyelim.



Sevgilerimle,

Ebru Yigitsoy

Pediatrik Uyku ve Ebeveyn Uzmanı - Eğitmeni


97 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page