top of page

Kısa Gündüz Uykuları



Soru:


Bebeğimi yatırmaya çalışıyorum ve 1 saatin sonunda uyuyor, fakat sonrasındaysa 30 dakikada uyanıyor... Devam uyutamıyorum!

Neden ve ne yapabiliriz?

  • Bebeklerimiz ortalama 6 aylık olana kadar kısa uykular ile karşı karşıya kalmamız gayet doğaldır. Uyku hormonları, uyku döngüleri gibi vücutta önemli gelişmeler ise 6. ay´a kadar devam etmektedir. Özellikle desteksiz uyumayı bilen bebeklerimizde kısa gündüz uykuları daha nadir görülmektedir.

  • Bir uyku döngüsü 30 ila 50 dakika arası sürmektedir. 30. dakikadan sonra ise hafif uykuya geçiş yapılır, beyin dalgaları daha aktif olmaya başlar. Böylelikle vücut döngüyü tamamlamaya hazırlanıyor. Desteksiz uyumayı bildiğinde ise bebeğiniz bu döngüden yeni bir döngüye kendi geçiş yapmayı deneyecektir ve devam uyumasıyla birlikte daha uzun gündüz uykuları.

Sebepler:

Kısa uykuya sebep olan diğer detaylar ise:


  • Aşırı yorgunluk

  • Uykuya destekler (alışkanlığa bağlı bir şekilde geçiş)

  • uyku saatleriniz/uyanıklık sürelerinizin uygun olmaması

  • Fazla uyarılar

  • Atak, diş, yeni beceri gibi özel dönemler

  • Odanızın fazla aydın olması

  • Uyku ortamı (örneğin: kalabalık bir ortam)

  • Timing: Öncelikle aşırı yorgunluğu önlemekte fayda vardır. Tavsiyem ise kaliteli bir düzene her zaman öncelikle odaklanmanızdır. Uyku eğitimi sadece desteksiz uykudan oluşmamaktadır, daha fazlaşıdır! Kaliteli bir temel = kaliteli uykular. Uyanıklık sürelerinize odaklanmanız ilk adımınız olsun. Sabit saatlere göre kesinlikle ilerlemeyiniz.


Örneğin: `kesinlikle 12:00´den önce yatırmayın` gibi cümleler tamamiyle yanlıştır ki bebeğinizin ihtiyacı uyanıklık sürelerine göre sağlikidir.


Mesela sabah 6:00 uyandı bebeğiniz ve suan 17 aylık. Öğlen uykunuza 5 saat uyanık kalabiliyor (gözlemlemelerinize göre) öylelikle sakin 12:00 den önce yatırmayın dediğimizde ve 6 saat uyanık kalması fazla geldiğinde ise aşırı yorgunluk ile birlikte sonucumuz: kısa uykular gece çok fazla uyanmalar! Vücutta aşırı yorgunlukta ise stress hormonu salgılanır ve uykular olumsuz etkilenmektedir. Sizden ricam lütfen her zaman uyaniklik sürenize göre ilerlemenizdir. 5 saat ise 5 saattir.


  • Uyku ortamınız: Özellikle çok aydın ortamlarda ise uyku hormonları bastırılır ve uyanıklık hormonları salgılanır. Öylelikle uykular çok hafif olmaktadır. Bebeğiniz aynı zamanda ise bir uyku döngüsü bittiğinde ise (mesela 30 dakika sonrasında) etrafına bakçaktır ve öylelikle çok heyecanlabilir, odak ve ilgisi farklı bir yerde olduğu için uykusu tamamen açılabilir. Sonuç: Kısa uykular


  • Fazla uyarılar: Fazla uyarılar ise örneğin bir doğum günü eğlencesindesiniz ve eve geldiniz. Bebeğinizi yatırdınız ve birden 30 dakika sonunda uyanıyor bebeğiniz! Fazla uyarılar ise uykularıda etkilemektedir. Böyle günlerde, durumlarda ise rutinlerinizi biraz daha uzun tutmayı deneyebilirsiniz. Uyku öncesi hazırlığınız ise bebeğinize huzur ve sakinlik verir. Uykuya ne kadar kaliteli hazırlanırsa bebeğiniz uyarıları kolay sindirir ve uykunun kalitesi artma ihtimali yüksektir.

Bebeğiniz genelde 40 veya 30 dakikaya uyuyorsa ve bu süreci uzatmak isterseniz bir uyku döngüsü bitmeden siz bebeğinizi çok hafif bir şekilde uyandırın. Genelde ortalama 20 dakika sonra *hafif* bir şekilde ayaklarını gıdıklarsanız uyanır gibi olacaktır, ama devam uyuyacaktır. Böylelikle sizin sayenizde bir döngüden diğer döngüye geçmiş olacaktır. Tabiki bu uzun süreli bir çözüm değildir, ama böyle bir yöntem ile uzatabilirsiniz uykularını.


  • Özellikle desteksiz uyumayı bilmeyen bebeklerimizde uyku sorunlarıyla karşılaşabiliyoruz. Bebeğiniz nasıl uykuya geçiş yaptıysa sizden mutlaka bir destek bekleyecektir. Nasıl devam uyuyabileceğini bilmiyor!


Böylece sizlerin sevgi dolu desteği ile adım adım desteksiz uyumayı öğretmeniz, öğretebilmeniz imkansız değildir! www.uyumayiogreniyorum.com sayfamızda uyku eğitim programlarımızı inceleyebilirsiniz. Her bebek uykuyu çok sever! Yeter ki bizler doğru sevgi dolu yumuşak adımlar ile ilerleyelim.


31 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page