top of page

Gece Terörü Nedir? Sebepleri Nelerdir?


Soru:

Bebeğim gece birden ağlayarak hıçkıra hıçkıra uyanıyor... Ne yaparsam yapayım bir türlü

sakinleştiremiyorum... Sakinleştirmek isterken daha da çok ağlamaya başlıyor... Gözleri kapalı ağlıyor, sanki kendine gelemiyor...


Neden ve ne yapabiliriz?

Bebeğiniz gece teröründe hangi belirtileri gösterebilir?


  • Bağırma

  • Huzursuzluk

  • Terleme

  • Hızlı kalp atışları

  • Hızlı nefes alıp verme

  • Gözleri kapalı bir şekilde ağlama - kendine gelememe


Gece terörün sebebi neler olabilir?


Bebeklerin günlük hayatları stimulasyon/uyarılar ile doludur. Hergün yeni şeyler keşfederler. Gördükleri, duydukları, hissettikleri şeyler hepsi heyecan vericidir.


Bebeklerimizin sinir sistemi devamlı gelişmektedir. Her şey fazla gelebilir, uyarıları sindirmekte zorlanabilir bebeklerimiz ve böylece tüm bunlar gece terörüne sebep olabilir.

Aynı zamanda hastalık, ateş belirtileri,ilaç kullanımı, aşırı yorgunluk, yeni uyku ortamı, uyku düzensizliği, yetersiz uyku, bebeğiniz stres içerisindeyse ve eğer bebeğiniz gün içerisinde onu korkutan şeyler gördüyse (daha büyük yaşta olan bebeklerimizde) örneğin televizyonda veya kitaplarda bunlar da gece terörünün sebepleri olabilir.


Bebeğiniz sürekli gece terörü yaşıyorsa mutlaka doktorunuza danışmanızı öneriyorum.

Sağlıklı kaliteli uykunun önemini unutmayalım. Bebekler sürprizleri sevmezler! Rutinlerinizi hep sabit uygulayınız ve vaktinde uyutunuz.


Uyku vaktine Minimum 1 saat öncesinden bebeğinizi televizyondan ve telefondan (mavi ışıklardan) uzak tutun, bu uykunun kalitesi için de çok onemlidir. Bebeğimize aynı zamanda desteksiz uyumayı öğretelim ki bebegimiz uyandığında gece vakti devam uyumayı, döngüleri

kendi atlatmayı keşfettiginde daha da huzurlu uyumasına yol açacaktır, sürekli desteğe ihtiyaç duymadan ve yeteri kadar dinlenecektir. Aşırı yorgunluk da belirtilerin arasındadır, uykusuzluk birçok detaya neden olabilir.



Sevgilerimle,

Ebru Yigitsoy

Pediatrik Uyku ve Ebeveyn Uzmanı - Eğitmeni


13 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page