top of page

Diş Çıkarma Dönemi & Uykular


Soru:

Bebeğim şu an diş çıkarıyor ve inanılmaz zorlanıyoruz... Uykularımız birden bire tamamen geriledi… Bu kalıcı mı? Peki böyle bir dönemde neler yapabiliriz?


Bir anda bebeğinizin uykuları tamamen alt üst oldu! Eyvah! Yoksa diş mi geliyor?

Öncelikle paylaşmak istiyorum ki diş çıkarma dönemi haftalarca aylarca uykuları etkilemez. Tabii dişlerin de bir ön ´hazırlık´ aşaması vardır. Salya gelebilir, kaşıntıya sebep olabilir ve uzun süre böyle de devam edebilir.


Fakat uykular en çok ne zaman etkilenir?

Birden bire uykular diş sebebiyle geriler mi?

  • Diş eti bayağı kabarık olduğunda, diş geldi geliyor dediğimiz anda. Örneğin diş etini ellediniz ve çok kabarık dişlerin yeri de belliyse ortalama 4 ile 7 güne kadar dişler diş etinden çıkıyor demektir ki bu çok sancılı bir süreçtir.


Tam da bu dönemde uykular yani ortalama 4 ile 7 güne kadar çok etkilenebilir.

Peki diş çıkarmada tam olarak hangi belirtiler kendini belli eder?


Uyku gerilemesi, kızarık popo (pişik), kızarık yanaklar, ishal, burun akıntısı, ateş, iştahsızlık.


Özellikle bebeğiniz normalde desteksiz kaliteli uyuyorsa ve bu dönemden etkilendiğinde lütfen farklı alışkanlıklara hemen yönelmeyiniz.


Elbette normalinden daha fazla destek olabilirsiniz. Sakinleştirebilirsiniz. Fakat eyvah uyumuyor birlikte uyuyalım veya sallayarak yatırayım yerine sakinleştirdikten sonra yine kendi yatağında uyuması için çaba gösterin.


Mayıştırarak, uykulu halde yatağına yatırabilirsiniz böyle dönemlerde uykuya geçişi kendi yatağında kendi yapması için çabalayalım. Olduğu kadarıyla…


Örneğin:

Bebeğinizin yanından kesinlikle ayrılamıyorsunuz ve kendi yatağınıza almayı istiyorsunuz... Olmuyor! Tavsiyem bebeğinizin odasına bir yer yatağı yapabilirsiniz böylece aynı odada bulunursunuz - bebeğiniz kendini çok daha güvende ve iyi hissedebilir. Sizin yer yatağında, bebeğinizin kendi yatağında uyuması için adım atmanız uygundur. Fakat kesinlikle olmuyor mutlaka kendi yatağıma almam gerekiyor dediğinizde ise, uyuduktan 20 dakika sonra - beyin dalgaları yavaşlamaya başladığında bebeğiniz derin uykuya doğru ilerlediğinde - kendi yatağına yatırmayı deneyiniz.

Bu dönem geçicidir fakat bizler genelde bu dönemde ne yaparsak kalıcıdır.


Diş çıkarma dönemi tabii ki de sağlıklı gelişimin bir parçasıdır. Bu döneme hazırlıklıyız ve böylece bilgili ve bilinçliyiz Uykular asla durduk yere sebepsiz etkilenmez ve bebekler bu dönemden sonra normal düzenlerine geri dönerler. Ama dediğim gibi yeter ki siz ne yaptığınızı bilin bu dönemde. Bu detaylara dikkat etmekte fayda vardır. Bebeğiniz özellikle desteksiz uyumayı bilmiyorsa biraz daha zor geçirebilir bu dönemi ki sonrasında uyku problemleri devam edebilir. Kaliteli uykuların kilidi bağımsız desteksiz uyumayı öğretmektir.


Sevgilerimle,

Ebru Yigitsoy

Pediatrik Uyku ve Ebeveyn Uzmanı - Eğitmeni


8 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page