top of page

Bebeğim Emerek Uyuyor, Ne Yapabilirim?

Güncelleme tarihi: 19 Eyl 2022



En çok karşılaştığımız uyku alışkanlıklarından biri bebeklerimizin emerek uykuya geçiş yapmalırıdır. Özellikle çok küçük yaşlarda bu alışkanlığa adapte olabiliyorlar. Örneğin bebeğiniz dünyaya çok yeni geldiğinde neyi nasıl yapabileceğini bilmiyor, bizler aslında her şeyi bebeğimize öğretiyoruz. Özellikle yeni doğan döneminde emme refleksiyle birlikte, çok rahatlıyor bebeklerimiz. Böylece çoğunlukla yeni doğan döneminden itibaren emme alışkanlıkları başlamaktadır. Bebeğiniz emerken rahatlıyor ve uyku vaktinizde yaklaştığında ise o an emerek uykuya geçiş yapıyor. Bu şekilde sürekli uykuya geçiş yaptığında ise emme ve uyku ilişkisi oluşmaktadır ki bir bakıyoruz sadece emerek uyuyabileceğini düşünüyor ve kabul ediyor.


Bu alışkanlıkla birlikte bebeğinizin beslenme düzeni de oldukça etkilenebiliyor. Sürekli emerek uyuduğu için atıştırma beslenmesi yapıyor bebeğiniz ve bu gecemizde de devam etmektedir. Gece kısa kısa aralıklarla uyanıp, emip tekrar uykusuna devam ediyor. Geceniz çok bölünüyor.


Tavsiyem özellikle yeni doğan dönemdeyken bebeğinizin memede uykuya geçiş yapma çabasında olduğunu fark ettiğinizde çok yumuşak bir şekilde memeyi çekmeyi denemenizdir ve hafif kucağımıza alalım, gazını çıkaralım ve sonrasında rahatlamış olacaktır ki yavaş yavaş bebeğinize sarılarak yatağına dogru egilerek yatırabilirsiniz. Fakat yatırdığınızda öncelikle sırtı yatağına değmesi önemlidir sonra ayakları. Bir boşluğa düşmüş hissine kapılmaması adına. Böylelikle çok daha güvende hissedecektir bebeğiniz. Yatırdığınızda hemen destekleri bırakmayın, hafif okşayalım yanağınızı yanağına değdirmeniz uygundur, ten teması. Güzel bir şekilde sakinleştiğinde ise yavaş yavaş geri çekilmeyi deneyebilirsiniz ki kendi rahat bir şekilde uykuya geçiş yapabilmesi adına. Bu adımları tekrarladığınızda harika bir temel oluşmaya başlacaktır.


Bebeğinizin emme alışkanlığı olduğunda ise 4. Aydan sonra da bu alışkanlık devam etmesiyle birlikte daha da zorlaşabilir ikiniz içinde. Büyüdükçe algısı açılmaktadır ve öylelikle dahada fazla memeye bağımlı olabilir bebeğiniz. Halbuki gece ise bu aylardan yane 4 ay ve 12 ay arasında en fazla 2 gece beslenmesi yeterlidir. Gece sürekli emen bebeklerimiz gün içerisindede çok iştahsız olabiliyor. Çünki kalori dağıtımı geceye aktarılmakta ve gün içerisinde ise iştahsızlık ile karsi karsiya kaliyoruz.


Peki çözümlerimiz nelerdir?

Sizinle iki yöntemi paylaşmak istiyorum. Bebeğinize ve size en uygun yöntem ile ilerlemeniz sağlıklıdır. Her iki yöntemde zararlı değildir ki lütfen kendinizi iyi hissettiğiniz adımlarla herzaman ilerleyiniz.


Fade it out yöntemi ise azaltma yöntemidir.

Böylelikle bebeğinizi uykuya geçiş yapması için örneğin normalde 15 dakika emziriyorsanız her gün bu süreyi 2 ila 3 dakika ile azaltmayı deneyiniz. Her gün süreyi azaltarak ortalama 1 haftanın sonunda ise emerek uykuya geçişi tamam elemeniz mümkün olabilir. Fakat sabırla, azimle.


İkinci yöntemimiz ise cold turkey yöntemidir. Bu yöntemde ise birden bırakıyoruz emzirerek bebeğinizin uykuya geçiş yapmasını. Kulaga korkunc gelebilir, fakat lütfen iciniz rahat olsun sürekli destek olmaniz tavsiye ediyorum. Emzirmek yerine farklı bir şekilde sakinleştirmeyi deneyebilirsiniz. Mesela yatağına sesiniz ve temas ile, veya kucağınızda odada hafif dans ederek yürüyerek. İlk günlerde çok tepkili olabilir bebeğiniz fakat her sakin olduğunda lütfen desteklerin yavaş yavaş sonlandırınız ve yatağına yatırmayı sürekli deneyiniz. Böylelikle birtanem bak ben senin yanındayım sana destek oluyorum ama benim desteğin veya kollarımda uykuya geçişimiz, uyku yerimiz değildir. Burası senin yatağın. Bilinç altına doğru mesajları iletmeye çalışıyoruz. Kesif edebilmesi icin cabaliyoruz.


Özellikle emen bebeklerimizde ise babada sürecinize dahil olabilirse harika olur. Veya örneğin bakıcı ablanız, anneanne, babaanne veya dede. Annede emme şansı olduğunu bildiği için bebeğiniz zorlanabilir. Fakat farklı kişilerde ise böyle bir şansın olmadığını biliyor bebeğiniz. Küçükler belki ama herşeyinde farkındalar! :)


Uyku beslenme kadar çok ama çok önemlidir. Bu nedenle lütfen emme eve çok önemli, fakat herşeyin önüne geçmesini sağlamayın lütfen. Gün içindede çok fazla emdiğinde ve siz ek gıda döneminize başladığınızdada zorlanabilir. Mide sürekli dolu çünki. Halbuki ek gıdada oldukça önemlidir. Sadece anne sütü ile beslenmesi değil, bunu harika bir şekilde birleştirmeniz önemlidir. Ve elbette gece bebeğimizin dinlenmesi, uykusunu alması ve sağlıklı gelişimide oldukça önemlidir. Büyüme hormonları ise sadece uykuda salgılanır ve bundanda faydalanmasını istiyoruz. Beyin gelişimi, doku onarımı, kaş gelişimi ve daha bir çok gelişim ise uykuda olmaktadır.


Sevgilerimle,

Ebru Yigitsoy

Pediatrik Uyku ve Ebeveyn Uzmani

@uyumayiogreniyorum




38 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page