top of page

12-18 Ay Uyku Düzeni



Önemli Detaylar

Bebeğiniz 1 yasında, Nice sağlıklı çok güzel yıllar diliyorum minik kuzumuza!

Bu aylarda bebeğiniz yeni keşifler içerisinde olacaktır, yeni beceriler geliştirecek ve algısı çok daha açılacaktır. Uyku konumuzda en önemli geçişlerden biri ise, 2 uykudan 1 uykuya geçiş dönemi bu aylar arasındadır.


Biyolojik Saat

12-18 ay döneminde toplam olarak bebeğimizin uyku ihtiyacı gece+gündüz 11-14 saat arasıdır.


Gündüz maksimum 2 saat toplam uyku

Gece ise ortalama 10 ile 11 saat arası idealdir.


Sabah ideal uyanma saatleri

Sabah ise ideal uyanma saati bebeğinizin ihtiyacına uygun bir şekilde 06:00 ve 08:00 arasıdır.


Akşam ideal uykuya geçiş saatleri

Akşam uyku vaktimiz saat 18:30 ve 20:30 arası idealdir.


Peki bu saatlerimize nasıl ulaşabiliriz? Nasıl kendi uyku tablomuzu oluşturabiliriz?


Uyanıklık sürelerimize göre!


Tek uykuya geçiş

  • Toplam, gün içinde 2 uyku genelde 15. aya kadar devam edebilir. Sizden ricam lütfen her zaman kendi hislerinize güvenin, bebeğinizi çok dikkatli gözlemleyeiniz ve ihtiyacını her zaman önceliğimiz olarak tutuyoruz. Hiç bir bebek örneğin mutlaka 12 aylık oldu şimdi tek uykuya geçiş yapmak zorunda gibi kurallar kesinlikle yoktur. Bu sağlıklı değildir. Bebeğimizin ihtiyacına göre adım adım ilerliyoruz.


12-18 ay dönem arasında ise tek uykuya hazır olabilir bebeğiniz. Acele etmeyin! Emin olmamız gereken detaylar ise öncelikle: Bebeğim dış çıkarıyor olabilir mi? Atak döneminde mi? Yeni bir beceri mi geliştiriyor? Hasta mı? Herşey yolundaysa, daha doğrusu bir sebebiniz yoksa ve uykularını minimum olarak bir veya iki hafta gözlemlediyseniz.. sürekli direnmeler ve sürekli uykuları kısalıyorsa öncelikle bebeğinize uygun uyanıklık sürenizi takip etmenizi ve arttırmanızı öneririm. Bazen sadece uyanıklık süremizi arttırmamızda çok faydalı olabilir, fakat bir ila iki hafta denediniz ama bununda

faydası yoksa, tek uykuya hazır olabilir bebeğimiz.


Lütfen acil karar vermeyiniz, öncelikle 2 hafta gözlemleyiniz. Emin olduktan sonra tek uykuya geçiş yapabilirsiniz.


Sinyaller

  • Uykuya direniyor. Zorla yatırıyormuşsunuz hissiyatındasınız. Uykuyu iptal ettiğinizde ise gayet keyifli kesinlikle uyku sinyalleri göstermiyor. Enerjisi yerinde

  • Uyumayı kabul ettiğinde ise uykular her gün daha da kısalıyor. Örneğin normalde 1 saat ile 2 saat arasında uyuyordu, fakat son günlerde 20 dakikaya kadar kısaldı. Uyandığında ise gayet keyifli ve mutlu. uyku belirtileri göstermiyor bebeğiniz.

  • 2 uyku uyuduğu için akşam uykusuna tam uyanıklık sürenize göre uyumayı reddediyor bebeğiniz. Öylelikle akşam uykunuz çok daha geç bir saate erteleniyor.

  • ´Ani ve sebepsiz´ gece uyanmaları başlıyor.

  • Sabah ´ani ve sebepsiz´ erken uyanmalar başlıyor

Bu aylarda ise bebeklerimiz bizim gözlemlemelerimize göre tek uyku uyanıklıksüreleri ortalama 4 ila 6 saat arasıdır.



Gece Beslenmesi

12. aydan sonra ise doktorunuzun takibi ve onayı ile bebeğinizin boyu ve kilosu yaşına göre uygunsa gece beslenmesini eliyoruz.


Bu konumuzda ise tavsiyem adım adım uyku eğitimi ile sağlıklı elemenizdir.


Uyku Rutinleri

Uyku öncesi, uyanıklık süreniz dolmadan ortalama 15 dakika öncesine kadar lütfen rutinlerinize başlayınız. Rutinler ne demektir? Uyku rutinleri uyku öncesi bebeğinizi uykuya sakin - keyifli bir şekilde hazırlıyor olacaktır. Uyku öncesi hazırlığımız ise uykunun kalitesini olumlu bir şekilde etkiliyor olacaktır. Bebeğinizi gözlemleyerek rutinlerinizi uygulamanız uygundur. Altın kuralımız: Sabit sıralamanız olmasını öneriyorum. Bebeğimizin keyif aldığından emin olalım, her zaman ihtiyaca yönelik yumuşak adımlar ile ilerliyoruz. Örnek:



Banyo şart mı?

💧Banyo herzaman rutinlerimize dahil midir? Banyo harika bir şekilde sakinleştirebilir. Fakat her bebek farklı olduğunu lütfen unutmayalım. Herzaman gözlemleyerek ilerliyoruz


🌟 12. Aydan sonra bebeklerimizin algisi dahada acilmasiyla banyo tamamen oyuna (aktif bir aktiviteye) dönüşebiliyor. Eyvah! Bir bakıyoruz ki uyku öncesi sakinlik değil tamamen uyanık bebeğimiz. Çok fazla uyarı aldı… Genelde 12. Aydan itibaren ise rutinlere dahil etmemek çok daha faydalı olmaktadır.


🌸Gözlemleyerek karar vermeniz uygundur. Gün içerisinde biraz daha erken vakitlerde bebeğinizin banyo yapmasıda elbette uygundur. Örneğin uykudan 2 ila 3 saat öncesine kadar.


Uyku Arkadaşı

Uykuya destek veren bir şeyin uykuyu her zaman negatif etkileyebileceği anlamına gelmiyor. Örneğin bir uyku arkadaşı. Uyku arkadaşını uykularımıza dahil ettiğimizde ise bebeğimiz kendini çok daha güvende hissedebilir. Örneğin gece ise uyku döngü geçişlerinde uyku arkadaşını gördüğünde ise uykuyu hatırlıyor, uyku sinyali ve aynı zamanda kendini güvende ve huzurlu hissediyor. Uyku arkadaşınızı sadece uyku esnasında değil de, rutinlerinize de dahil etmenizi öneriyorum. Örneğin rutin esnasında kitap okumayı tercih ettiğinizde ise uyku arkadaşınızı da dahil edebilirsiniz. Böylece rutinlerimiz aynı zamanda eğlenceli oluyor. Uyku güzeldir! Bebeklerimizin uykudan korkmasını istemiyoruz, sevmesini harika bir bağ kurmasını hedefliyoruz.


Sevgilerimle,


Ebru Yigitsoy


Pediatrik Uyku ve Ebeveyn Uzmanı - Eğitmeni

30 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page