top of page

1,5-2 Yaş Uyku Düzeni



Önemli Detaylar


Bebeğimiz büyüyor... Zaman ne çabuk, hızlı ilerliyor değil mi?

Bu dönemden itibaren bebeğiniz bebeklikten adım adım çocukluğa geçiş döneminde.

Bu dönemde ise becerileri: Konuşması, yürümesi, keşif isteği ve merakı gibi o kadar heyecanlı bir dönemdir ki! Elbette bir o kadar da yorucudur. Çocuğunuz bu dönemde yorulduğunu çok fazla fark etmeyebilir, fakat vücudun çok dinlenmeye ihtiyacı vardır! Uykunun kalitesi ve uyku düzeni her dönemde olduğu gibi bu dönemde de önemlidir ve sağlıklı gelişim için ihtiyaçtır.

Ayrılık kaygısı


Özellikle 2 yaş döneminde ayrılık kaygısı tekrardan çok yoğun bir şekilde kendini gösterebilir. PEEK dönemine ulastığı aylardır. Normalde rahat, kolay uyuyan bebeğiniz birden sizin odadan çıkmanızı istemiyor, kucağınızda kalmak istiyor. Gece ağlayarak, bağırarak uyanıyor. Özellikle de gündüz

uykusuna direnmeler başlaşıyor… Eyvah! Böyle durumlarda özellikle lütfen gündüz uykusuna ihtiyacı yok diyerek çok ani bir karar alıp uykuyu hemen elemeyin. Çok dikkatli gözlemleyiniz. Erken bir karar aldığınızda ve bebeğiniz hazır değilse gün içerisinde 0 uykuya aşırı yorgunlukla birlikte uykular tamamen karmakaraşık hale dönüşecektir.


Tavsiyelerim


Önermek istediğim oyunlardan biri ise Ce-ee oyunudur. Böylelikle kayboldunuz ama bak geri geldiniz! Aslında bu şekilde anne gitti, ama geri geliyor bak! Mesajı vermiş oluyorsunuz.

Aynı zamanda diyelim ki farklı bir odaya gideceksiniz ve çocuğunuz sizin gittiğinizi gördüğü an ağlamaya başladı: yine de odaya gidin ama seslenin çocuğunuza. Annecim/babacim, hemen geliyorum ben buradayım! Diyerek çocuğunuz sesinizi duyar ve aslında görmesede sizin var olduğunuzu zamanla algılar. Annem/babam görüntüde yok fakat aynı ortamdayız, güvendeyim!


Pes etmeden bu yöntemleri denemenizi öneririm. Hemen gelişmeyecektir elbette, bazen haftalar sürebilir bebeğinizin kabul etmesi, ama güven saglayarak adım adım bebeğiniz artık bu durumu kabul etmiş olacaktır.

🔴Aynı zamanda çok yapılan hata ise, bebeğinizin dikkati farklı bir yerde olduğunda hemen evden çıkmaktır.

🔴 Bebeğinizin bu durumda gittiğinizi fark ettiğinde çok

daha fazla üzülecektir ve korkacaktır.

🔴Tatlı dille anlatın çocuğunuza, annecim ben (mesela) işe gidiyorum ama yine geleceğim tamam mı, öpücük verin ve öyle ayrılın. Çok ağlayabilir, fakat zamanla bu durumu kabul edecektir. Akşam tekrar geri geldiğinizde ise annecim/babacım bak ben geldim! diyerek aybolmadığınızı tekrar geri geleceğinizi algıyacaktır bebeğiniz.


Biyolojik Saat


1.5 - 2 yas döneminde toplam olarak bebeğimizin uyku ihtiyacı gece+gündüz 11-14 saat arasıdır.


Gündüz maksimum 2 saat toplam uyku

Gece ise ortalama 10 ile 11 saat arası idealdir.


Sabah ideal uyanma saatleri

Sabah ise ideal uyanma saati bebeğinizin ihtiyacına uygun bir şekilde 06:00 ve 08:00 arasıdır.


Akşam ideal uykuya geçiş saatleri

Akşam uyku vaktimiz saat 18:30 ve 20:30 arası idealdir.


Peki bu saatlerimize nasıl ulaşabiliriz? Nasıl kendi uyku tablomuzu oluşturabiliriz?


Uyanıklık sürelerimize göre! Bu aylarda bebeginiz 5 ila 6 saate kadar uyanık kalması ihtiyacına uygun bir şekilde uygundur.




Gece Beslenmesi

Bu aylarda doktorunuzun takibi ve onayı ile bebeğinizin boyu ve kilosu yaşına göre uygunsa gece beslenmesini eliyoruz. Bu konumuzda ise tavsiyem adım adım uyku eğitimi ile sağlıklı elemenizdir.


Uyku Rutinleri

Uyku öncesi, uyanıklık süreniz dolmadan ortalama 15 dakika öncesine kadar lütfen rutinlerinize başlayınız. Rutinler ne demektir? Uyku rutinleri uyku öncesi bebeğinizi uykuya sakin - keyifli bir şekilde hazırlıyor olacaktır. Uyku öncesi hazırlığımız ise uykunun kalitesini olumlu bir şekilde etkiliyor olacaktır. Bebeğinizi gözlemleyerek rutinlerinizi uygulamanız uygundur. Altın kuralımız: Sabit sıralamanız olmasını öneriyorum. Bebeğimizin keyif aldığından emin olalım, her zaman ihtiyaca yönelik yumuşak adımlar ile ilerliyoruz. Örnek:


Banyo şart mı?

💧Banyo her zaman rutinlerimize dahil midir? Banyo harika bir şekilde sakinleştirebilir. Fakat her bebek farklı olduğunu lütfen unutmayalım. Her zaman gözlemleyerek ilerliyoruz


🌟 12. Aydan sonra bebeklerimizin algisi daha da açılmasıyla banyo tamamen oyuna (aktif bir aktiviteye) dönüşebiliyor. Eyvah! Bir bakıyoruz ki uyku öncesi sakinlik değil tamamen uyanık bebeğimiz. Çok fazla uyarı aldı… Genelde 12. Aydan itibaren ise rutinlere dahil etmemek çok daha faydalı olmaktadır.


🌸Gözlemleyerek karar vermeniz uygundur. Gün içerisinde biraz daha erken vakitlerde bebeğinizin banyo yapmasıda elbette uygundur. Örneğin uykudan 2 ila 3 saat öncesine kadar.


Uyku Arkadaşı

Uykuya destek veren bir şeyin uykuyu her zaman negatif etkileyebileceği anlamına gelmiyor. Örneğin bir uyku arkadaşı. Uyku arkadaşını uykularımıza dahil ettiğimizde ise bebeğimiz kendini çok daha güvende hissedebilir. Örneğin gece ise uyku döngü geçişlerinde uyku arkadaşını gördüğünde ise uykuyu hatırlıyor, uyku sinyali ve aynı zamanda kendini güvende ve huzurlu hissediyor. Uyku arkadaşınızı sadece uyku esnasında değil de, rutinlerinize de dahil etmenizi öneriyorum. Örneğin rutin esnasında kitap okumayı tercih ettiğinizde ise uyku arkadaşınızı da dahil edebilirsiniz. Böylece rutinlerimiz aynı zamanda eğlenceli oluyor. Uyku güzeldir! Bebeklerimizin uykudan korkmasını istemiyoruz, sevmesini harika bir bağ kurmasını hedefliyoruz.



Sevgilerimle,

Ebru Yigitsoy

Pediatrik Uyku ve Ebeveyn Uzmanı - Eğitmeni

29 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page