top of page

Uykular & Yaz saatinden kış saatine geçiş hazırlığımız



Sevgili ebeveynler,


Nasilsiniz?

Her ülkede kış saatine geçiş olmasa dahi, çoğu ülkede bu detay devam etmektedir..


Özellikle bu son haftalarda ailelerimiz ile konuştugumuz konumuz ise:


30 ekim 2022 saatlerde tekrar değişiklik olacak.. saatler alındığı için bebeğim normalde 07:00 uyanıyorsa özaman 06:00 uyanıyor olacak.. fakat çok erken değilmi? Kış saatine geçiş için nasıl hazırlık yapabiliriz?


Bu konumuzu daha yakından inceleyelim!


Yaz ve kış saatine geçişler ise her ülkede geçerli değildir, fakat geçerli olan ülkelerde ise nasıl ilerleyebilir, düzenimizi koruyabiliriz?

Tavsiyelerim (alternatif 1: Proaktif yaklaşım)


Son baharda saatler 1 saat geri alındığı için, ortalama 4 gün öncesine kadar uyku saatleirmizi 15 dakika ileriye almanız uygundur. Örnek tablomuzu isinle paylasmak istiyorum:


Tavsiyelerim (alternatif 2: Reaktif yaklaşım)


Pazar günü saat değişimi gerçekleştikten sonra bir adim atmanizda bir farkli secenektir.

Saat degisiminden sonra ise bebeginizin kesif etmesini saglayabilrisiniz.

Bu yöntemdede tıpkı proaktif yönteminde olduğu gibi gündengüne 15 dakika ekliyoruz saatlerimize, ancak saat degisimiolduktan sonra, yane Pazar gününden itibaren. Daha öncesinde degil.


Bu yöntemde ortalama 3 ila 4 güne kadar sonuc göstermektedir. Fakat bebegimiz 1 yasindan daha kucukse daha uzun süre uyanık kalmakta zorlanıyorsa daha uzun sürebilir. Daha sonra 1. günde normal saatten 15 dakika önce, ertesi gün 30 dakika ve 3. gün 45dakika, 4. günden itibaren normal saatinde şekerleme ve yatma zamanıni dengeliyor olacaksiniz.


Hic bir müdahelede bulunmamak (Alternatif 3)


Hiçbir şey yapmamayada karar verebilirsiniz. Öylelikle saat değişikliği gününde bebeğiniz normalden bir saat önce uyanacaktır. Yani bebeginiz normalde sabah 6:30'a kadar uyuyorsa, aniden sabah 5:30'da uyanacaktır. Siz de uyanıksanız ve güne başlamak istiyorsanız bu mümkün. Ancak, her zaman güne sabah 6'dan önce başlamamanızı tavsiye ederim.

Gece vakti ise sabah 6:00 kadar devam etmektedir, böylelikle gece gündüz dengesini korumaya calisiyoruz.


Bebeginiz sabah gelip siz alana kadar yatağında beklemeyi öğrenmişse - kesif etmisse, bunu saat 6'ya kadar tekrar uygulayın. Mümkün oldugunda 6:00 kadar en azindan kesinlikle müdahele etmemeye calisin.


Agladiginda ise elbette müdahele edebilirsiniz. Tavsiyem ise lütfen en azindan 06:00 kadar devam uyutmayi deneyiniz. Öylelikle biyolojik saatin gelisimine destek olarak bebeginiz ortalama 1 ila 1.5 hafta sonuna dogru daha gec bir saatte uyanma ihtimali cok yuksek olacaktir.


Desteksiz uyku


  • Özellikle desteksiz uyumayı bilmeyen bebeklerimizde uyku sorunlarıyla karşılaşabiliyoruz. Bebeğiniz nasıl uykuya geçiş yaptıysa sizden mutlaka bir destek bekleyecektir. Nasıl devam uyuyabileceğini bilmiyor!

Böylece sizlerin sevgi dolu desteği ile adım adım desteksiz uyumayı öğretmeniz, öğretebilmeniz imkansız değildir sayfamızda uyku eğitim programlarımızı inceleyebilirsiniz. Her bebek uykuyu çok sever! Yeter ki bizler doğru sevgi dolu yumuşak adımlar ile ilerleyelim.


Sevgilerimle,


Ebru Yigitsoy


Pediatrik Uyku ve Ebeveyn Uzmanı - Eğitmeni

1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page