Soru:
Daha önce 2 farklı eğitim programlarına katıldım ve çok yıprandık! Bebeğimi ilk günlerde 20 dakika sonra ise 45 dakika ağlattım, hiç odaya girmedim.. bebeğim de ben de çok yıprandık.. Uyku eğitimi bu mudur? Ben hiç böyle olmasını istememiştim... Hiç böyle olacağını düşünmemiştim... Sırf uyusun diye gerçekten sadece bunlara mı ihtiyaç var?
Uyku eğitiminin sadece AĞLATAN yöntemlerden oluşmadığını biliyor muydunuz?
Gentle methods dediğimiz yumuşak, ağlamaya terk etmeyen yöntemler ile bebeklerimiz tüm sevgimizle, ağlamaya terk edilmeden, gelecekte sağlıklı gelişimini de destekleyerek muhteşem uykularına kavuşması kesinlikle imkansız değildir!
Hedefiniz hızlı bir sonuç mu?
Yoksa
Sağlıklı bir sonuç mu?
Hızlı bir sonuç ise evet ağlatan yöntemler ile 1 haftada çaresizliğe bırakarak uyumayı öğrenebilir bebeğiniz. Fakat bu ne kadar doğrudur? Sağlıklı adımlar ile ise ortalama 3 hafta içerisinde muhteşem uykularına kavuşacaktır bebeğiniz. Unutmayalım ki bebekler de insanlardır, robot degil. IHTIYACA yönelik ilerlememiz önemlidir.
Bebeginiz uykuya geçiş esnasında ağlıyor, mırıldanıyor veya oynuyor mu?
Ebeveynlerin en korktukları şeylerden biri de "Eyvah! Bebeğim ağlıyor!.. Bir şey mi oldu acaba, ağlamasın!" gibi düşünceler olabiliyor.
Ve bu düşünceler elbette normaldir.
Araştırmalara göre çocukların ağlama sesleri anne babada doğal bir şekilde anında stres hormonlarını uyarıyor, uyandırıyor.
Sizin endişelerinizi çok iyi anlıyorum ama lütfen sakin kalmaya çalışın ve derin bir nefes alın.
Siz iyi bir ebeveynsiniz ve bebeğiniz için en doğrusunu yapmaya gayret gösteriyorsunuz!
Bebeklerimizin uykuya geçiş yöntemlerine ait tepkiler ise:
Uzun süre bir noktaya bakmak
Ayakları ile yatağa veya yatağın tahtalarına pat pat vurmak
Elleri ile çarşafı `tırmalamak`- eller kollar çok hareketli bir halde
Ağlamak
Ağlamak boşaltma ihtiyacıdır aynı zamanda, ağlamak her zaman kötü bir şey oldu anlamına gelmiyor bu konumuz ile sayfamızda çok detaylı paylaşımımızı incelemenizi rica ediyorum. (Kırık Kurabiye Sendromu)
Bebekler de insanlardır ve elbette uyku eğitiminde ise uyku düzeninin farklı olmasıyla birlikte TEPKI gösterebilir bebeğiniz: Etkiye = Tepki (action=reaction) Böylece bebeğinizin tepki göstermesini doğal olarak bekliyoruz. Bizim hedefimiz ise böyle bir tepkiyle karşı karşıya kaldığımızda güven sağlayarak ilerlemektir ve bebegimize destek olmamızdır.
Eğitim yöntemlerinde ise Önemli detay:
Ağlamak vardır ve AĞLATMAK
"Ağlatan yöntemlerde (gir çık: 20 ila 45 dakika kesinlikle odaya girme 7 gün icinde uyumayı ögrenecek) bebeklerin duygularını, ihtiyaçlarını görmezden gelip nasıl bir sonuca sebep olabiliriz?
Londra'da Çocuk Ruh Sağlığı Merkezi adında bir konferans ve konferans organizasyonu yöneten Margot Sunderland, bebekler uzun bir süre ağladığında ve sakinleştirilmediklerinde vücutta ve beyinde Stres düzeyinin fazlasıyla yükselebileceğini ve uzun süre yüksek kalabileceğini, bunun beyinde beyin hastalıklarına yol açtığını söyledi. Bunun da yaşamın ilerleyen dönemlerinde, zamanda, yaşlarda nevroz ve duygusal bozukluklara yol açabileceğini söylüyor.
Stres ve beyin gelişimi üzerine yüzlerce araştırma makalesini inceledikten sonra vardığı sonuçlara göre Sunderland, "Hasar vermek için yaklaşık 20 dakika yeterli olacaktır." diyor.
20 dakika kesintisiz kesinlikle hiçbir şekilde bebeğe müdahele edilmediğinde, sakinleştirmediğinde ise hasar vermek için yeterlidir."
Tavsiyelerim:
Uykuyu sevdirin!
Uykuyu bir süreç olarak düşünelim. Tavsiyem her zaman adım adım ilerlemenizdir ve öncelikle kaliteli bir temel kurmanızdır. Örneğin: uyku odanızın uygunluğu, uygun uyku kıyafetiniz, uyku arkadaş tercihiniz, odanızın ısısı, bebeğinizin yatak uygunluğu, güvenli yatak korumalarınız gibi öncelikle ön hazırlığımızın tamamiyle sağlıklı olması. Sonrasında ise bebeğinize uygun rutinlerin oturması bebeğiniz kabul etmesi keşif etmesi, yatağını keşif etmesi, odasını kabul etmesi, Sonrasında ise Gentle Methods ile bebeğinize en uygun yöntem ile adım adım ilerlemenizdir.
Kademeli olarak ilerlediğinizde bebeğinize zaman tanıyarak ilerlemiş olacaksınız ki bebeğiniz her bir adımı sindirerek, keşif ve kendi ihtiyacına en uygun şekilde kabul ederek uykuyu sevecektir! Sevmesine izin veriyoruz!
Gözlemleyin!
Sakın sabah 09:00´dan önce yatırma, sabah ne kadar erken kalkarsa kalksın... sakın öğlen 12:00´den önce yatırma yoksa akşam çok erken saate denk gelebilir gibi cümleleri internette okuyabilirsiniz.
YANLIŞ!
Burada önemli olan bebeğinizin aşırı yorgun olmasına sebep OLMAMANIZDIR.
Lütfen aşırı yorgunluğa çok dikkat edelim ki tavsiyem her zaman bebeğinize uygun uyanıklık sürelerine göre ilerlemenizdir. Aşırı yorgunluk ise vücutta çok fazla stress hormonunun salgılanmasına sebep olmaktadır ve uykulara olumsuz etkisi vardır, örnegin: kısa uykular, uykuya direnmeler, sabah erken uyanma, gece uyanmaları gibi.
Özellikle ben bir anne olarak nasıl bir süreç hayal ediyorum? Benim beklentilerim ve isteklerim nelerdir?
Sizin Hisleriniz:
Beni neler bekliyor eğitim sürecimizde? Ben ne istiyorum?
Tavsiyem her zaman bir uyku uzmanı ile adım atmaya karar verdiğinizde çok şeffaf bir şekilde hisleriniz, düşünceleriniz ve beklentileriniz hakkında konuşmanızdır. Sonrasında ise sizi neler bekliyor, her detaya hazırlıklı olmanız adına süreci mercek altına almanızdır.
Doğru eğitim yıllarca size sağlıklı uykuları getirecektir ayrıca daha da iyisi sağlıklı gelişimine de destek olacaktır!
Sevgilerimle,
Ebru Yigitsoy
Pediatrik Uyku ve Ebeveyn Uzmanı - Eğitmeni
Комментарии