Soru:
Bebeğimi salonumuzda kucağımda uyutuyorum ve uyandıktan sonra odasına götürüyorum ve yatağına yatırıyorum. Fakat çok kısa uyuyor, hemen uyanıyor hem de çığlık çığlığa! Neden bebeğimin tepkileri böyle ve neden kısa uykuları?
Önemli Detaylar
Bebekler güvende olmayı isterler ve kesinlikle sürprizlerden hoşlanmazlar.
Sürekli farklı ortamlarda uyuyup farklı ortamlarda uyanmamasına dikkat edelim. Bu korkular, sonraki zamanda uyku reddine, endişeye yol açabilir.
🌟Uyku vaktinde salonda uykuya geçiş yaptığında ve sonrasında tam uyuduğunda siz kucağınıza alıp kendi odasında yatağına yatırdığınızda ağlayarak uyanmalar ile karşılaşma ihtimalimiz cok yüksektir.
🌟Uyandığında bebeğimiz bu duruma şaşırabilir hatta korkabilir. Şöyle düşünelim…
Bizler salonda uyuya kaldıktan sonra birden çok farklı bir ortamda uyanırsak korkarız, endişe duyarız. Elbette bu durum bebeklerde de böyledir.
Mümkün olduğu kadarıyla kendi yatağında uyumasını sağlayalım ve uyuduğu yerde uyanmasını. Böylece kaliteli uykuya sahip olmasını sağlamış oluruz ve ilerlerleme kaydederiz.
Burada en önemli faktörlerden biri bebeğinizin nerede uyanmasını istiyorsanız orada uykuya geçiş yapmasıdır.
Tavsiyelerim
Rutin/Düzen
Bebekler sürprizlerden hoşlanmazlar.
Örneğin uyku vaktiniz yaklaştı, bebeğinizi aldınız ve hemen yatırmayı istediniz bu durumda bebeğiniz çok huzursuz olabilir.
Bebeğiniz belki de o an keyifli oyun oynuyordu ve birden/aniden uyku vakti gelmiş oldu! Eyvah… O an bebeğinizin aklı çok farklı bir yerde, uykuya odaklı değil!
Öncelikle uykuya hazırlanmanız bebeğinize güven verir ve uykunun kalitesine olumlu yansır. Rutinlerimizi mümkün olduğunca bebeğimizin uyuyacağı ortamda yapmaya çalışalım.
Tavsiyelerim
UykuArkadaşı
Uyku arkadaşımızı ihmal etmeyelim. Özellikle uyku döngü geçişlerinde uyku arkadaşını görmesi dahi bebeginize güven, huzur verebilir ve uykuyu hatırlatır. Uykuya kaliteli bir şekilde devam etmesini sağlar.
Uykuya Geçiş Yöntemi
Özellikle sallanarak, ayakta, kucakta uyuyan bebeklerimizi yataklarına yatırdığımızda hemen uyanabiliyorlar. Çünkü sizin kollarınızı yatağı olarak algılıyor ve farklı bir yere yatırmayı denediginizde hemen uyanabiliyorlar. 'nerede uyudu, nerede uyandı'. Böyle durumlarda ise adım adım yatağını keşfetmesini bağ kurmasını sağlamamız uyku eğitimi ile sağlıklıdır.
Desteksiz Uyku
Özellikle desteksiz uyumayı bilmeyen bebeklerimizde uyku sorunlariyla karsilasabiliyoruz. Bebeğiniz nasıl uykuya geçiş yaptıysa sizden mutlaka bir destek bekleyecektir. Nasıl devam uyuyabileceğini bilmiyor!
Böylelikle sizlerin sevgi dolu desteği ile adım adım desteksiz uyumayı öğretmeniz, öğretebilmeniz imkansız değildir! www.uyumayiogreniyorum.com sayfamızda ise uyku eğitim programlarımızı inceleyebilirsiniz. Her bebek uykuyu çok sever! Yeter ki bizler doğru sevgi dolu yumuşak adımlar ile ilerleyelim.
Sevgilerimle,
Ebru Yigitsoy
Pediatrik Uyku ve Ebeveyn Uzmanı - Eğitmeni
Kommentare